WDBanners

title

description

title title
Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) PDF Ispis E-mail

 

Moshe Pinhas Feldenkrais rođen je 1904. godine u ukrajinskom gradu Slavuta. Obitelj ubrzo seli u mjesto Korets, a kasnije u grad Baranović u Bjelorusiji.

Godine 1918. napušta dom i odlazi u Palestinu, gdje završava srednju matematičku školu. Zapošljava se kao kartograf u britanskom katastarskom uredu. Mladi Moshe dolazi u kontakt s japanskom borilačkom vještinom Jujitsu i uključuje se u židovsku grupu za samoobranu. Godine 1929. teško je ozlijedio koljeno u nogometnoj utakmici. U to vrijeme operacija je predstavljala nesigurno rješenje pa ju on odbija i to se kasnije pokazuje ključnim za razvoj Feldenkrais metode.

Godine 1930. putuje u Pariz na studij mehanike i električnog inženjerstva na Ecole des Travaux Publics des Paris koji uspješno završava. Godine 1933. upoznaje Jigora Kanoa, utemeljitelja japanskog borilačkog sporta Judo, te počinje trenirati s njegovim učenicima. Istovremeno završava doktorat iz područja fizike na Sveučilištu Sorbona. Zapošljava se kao istraživač-asistent u Radium institutu Frederica Joliot-Curiea, a taj institut je 1935. godine dobio Nobelovu nagradu za kemiju. Te godine polaže za crni pojas prvog stupnja, a 1938. godine za drugi stupanj u Judu. Suosnivač je prvog Judo kluba u Francuskoj (Jiu Jitsu Club de France) i jednog od prvih u Europi. Klub danas broji nekoliko tisuća članova.

Godine 1940. pred ulaskom njemačke vojske u Pariz bježi u Englesku gdje radi kao znanstvenik za Britansku mornaricu (British Admiralty) na protupodmorničkim sustavima. Svojim istraživanjima, ističe se u razvoju sonarnog sustava.

Tih godina obnavlja staru ozljedu koljena što ga navodi da počne sam eksperimentirati sa ciljem poboljšanja svog stanja. Zaintrigiran iskustvom iz Juda gdje fizički slabiji čovjek s lakoćom može baciti krupnijeg, vrsno poznavanje zakona fizike te proučavanje evolucije čovjeka i njegove sposobnosti učenja, vode ga do zanimljivih otkrića. Rehabilitirajući se nije mogao riješiti mehanički problem u koljenu, ali uspijeva oživiti njegovu funkciju i ukloniti bol što mu omogućuje nesmetano kretanje te nastavak vježbanja Juda. Otkrio je da tehnikama osvještavanja pokreta potiče samoučenje i time značajno poboljšava biomehaniku, tj. kvalitetu pokreta.

"Svatko od nas govori, kreće se, misli i osjeća na drugačiji način, svatko u skladu sa slikom o sebi koja je građena godinama. Ako želimo mijenjati svoj način djelovanja, moramo mijenjati sliku o sebi koju nosimo." – Moshe Feldenkrais

 

Počinje voditi eksperimentalne grupne satove s prijateljima i poznanicima, te lekcije 1 na 1. Postupno napušta obećavajuću karijeru znanstvenika i odlučuje razvijati svoju metodu učenja.

Godine 1946. napušta mornaricu, radi kao izumitelj i konzultant u privatnoj industriji, znanstveno analizira Judo principe, sudjeluje u radu Budokwaia i član je Međunarodnog Judo odbora. U Londonu proučava radove Charlesa Brooksa, George Gurdjieffa, Frederica Matthiasa Alexandera, Williama Batesa, Heinricha Jacobya, Jacquesa Monoda, Erwina Schrodingera, Johna Zacharya Younga, Konrada Lorentza, Sigmunda Freuda, Miltona Ericksona i drugih. Razvijajući metodu, zanima se za anatomiju, fiziologiju, razvoj djeteta, znanost o pokretu, evoluciju čovjeka, psihologiju, neurologiju, pedagogiju, istočnjačke načine osvještavanja i druge načine pristupa tijelu.

Godine 1951. vraća se u Tel Aviv, Izrael, i zapošljava se u Army Department of Electronics, te počinje javno podučavati svoju metodu.

Kasnih 50-ih godina 20. stoljeća predstavlja svoj rad u Europi i SAD-u. Odlučuje školovati druge ljude o svojoj metodi pa 1969. godine organizira 1. Trening program za 12 studenata u Tel Avivu. Godine 1975. organizira 2. Trening program školovanja za Feldenkrais učitelje u San Franciscu, a 1977. osniva Feldenkrais savez koji podupire i zastupa njegove nasljednike. Godine 1980. organizira 3. Trening program za studente u Amherstu. Dvije godine kasnije zbog bolesti prestaje javno djelovati. Feldenkrais umire 1984. godine.

Nakon njegove smrti Savez preuzima odgovornost za metodu, organizira školovanja i licenciranja, izdaje etički kodeks te utvrđuje standarde poučavanja za učitelje. Međunarodni Feldenkrais savez (IFF) osniva se 1992. godine. On danas broji preko 2000 Feldenkrais učitelja iz cijelog svijeta.

Moshe Feldenkrais radio je sa mnogim ljudima različitih potreba: od djece sa cerebralnom paralizom do istaknutih ličnosti svoga vremena. Neki od njih su: David Ben-Gurion (osnivač države Izrael), violionist Yehudi Menuhin, dramaturg Peter Brook, znanstvenik John D. Bernal, itd. Surađivao sa misliocima poput antropologinje Margaret Mead, neuroznanstvenika Karla Pribrama i istraživača psihofizike Jeana Houstona i Roberta Mastersa.

Širina, snaga i preciznost rada Moshe Feldenkraisa omogućuju iskoristivost metode u različitim područjima života: neurologiji, psihologiji, umjetničkim izvedbama, sportu i rehabilitaciji.

 

(c) IFF Archive of the Feldenkrais Method