WDBanners

title

description

title title
Riječ klijenata PDF Ispis E-mail

 

"Seminar je za mene bio jedno vrlo pozitivno iskustvo. Uz ugodan osjećaj koji je prevladavao tijekom cijelog seminara, posebice me se dojmio konkretan pozitivan učinak tako kratke intervencije: od toga da sam osjećao bolji balans što mi je uveliko pomoglo u sportu do tog da sam nakon radionice uspio odvoziti trosatnu dionicu autom bez ikakvih bolova u leđima što je bilo vrlo iznenađujuće. Feldenkrais principe, sa kojima sam se upoznao na seminaru, nastojim primjenjivati u svom treninga i tijekom svakodnevnog kretanja."

B.B., sportski psiholog

 

"Ono što mi se sviđa jest da nema mehaničkih i nesmislenih pokreta koji se u nedogled ponavljaju, iscrpljuju. Malo je zbunjujuće što nema jasnih uputa (kako savinuti dio tijela, pomaknuti se…), ali kad se pokret ponavlja, negdje unutra uključi se prekidač i sam pokret kao takav se ispravlja, produžuje. Jedan pokret vuče drugi, nije izoliran i na neki način tjera tijelo da samo traži nove pokrete.
Mislim da za FM čovjek treba biti znatiželjan kako funkcionira pokret. Mnoge stvari radimo mehanički, naučili smo ih na dobar ili loš način, prilagodili sebi i svojim potrebama, pa dokle ide. Kad dođemo do zida onda se pokušavamo dosjetiti kako bi napravili neki pokret na lakši način. Nekad nam to ide od ruke, nekad malo šteka, a ništa lakše nije nego pokušati prizvati zaboravljena iskustva – kako smo počeli dizati glavu, okretati se, puzati, uspravljati, hodati..."

Z. B., knjižničarka

 

"O Feldenkrais metodi mogu reći i iz iskustva fizioterapeuta koji se bavi djecom sa motoričkim smetnjama u razvoju ali i kao sportaša, dugoprugaša. Feldenkrais je pristup problemu, ljudskom tijelu, načinima pokretanja ali ujedno i praktičan alat za njihovo rješenje. Kao fizioterapeut u radu koristim sekvence pojednih lekcija iz Feldenkraisa a kako je metoda blagotovorna i neinvazivna djeca pozitivno reagiraju i uče pokretanje na ugodan način, bez stresa ili plača. Nakon Bobath edukacije Feldenkrais je izvrsna nadogradnja. S druge strane prakticirajući Feldenkrais metodu na sebi imam osjećaj kako me čuva od ozljeda. Kao rekreativac prelazim oko 250 km mjesečno u trčanju i to uglavnom na asfaltu što je izuzetno stresno za lokomotorni sustav. Sudjelovao sam već četiri puta na Feldenkrais seminarima u Zagrebu (zadnji put ove godine u svibnju kod g. Šoša) i mogu reći kako sam iznimno zadovoljan te kako svaki put Feldenkrais otvori druge aspekte, kako pokretanja tako i razumijevanja vlastitog pokretanja."

S. J., fizioterapeut