Riječi klijenata

Zadovoljstvo i rezultati naših klijenata su nam na prvom mjestu. Pročitajte što su naši klijenti do sada imali reći za Prirodan pokret i krenite već danas s promjenama.

 

"Kada ti je dijete zdravo i sretno nema tog problema koji se ne može riješiti. Kada je suprotno, svijet ti se ruši. Mi smo prošli jedan ružan period, koji je sada iza nas, ali ne možemo zaboraviti i ne zahvaliti se jednom posebnom čovjeku na njegovom angažmanu. Imaš dijete koje je u dvorani počelo boraviti još kao 3-godišnjak, ako ne i prije, dijete koje je osnove rukometa znao prije slova i brojeva. Godinama je sve išlo baš kako je i trebalo ići, sve dok se u jednom trenutku nije pojavila nekakva „glupa „ bol u jednoj nozi. Pomisliš on raste i to je samo i jedino isključivo zbog toga. Dok nije jedno jutro ustao i vidiš da se ne može ispraviti i da vuče jednu nogu. Zabrana sportskih aktivnosti, nema više dvorane, nema rukometa...Ortopedi, fizioterapeuti, neurolozi, neuropedijatri… mislim da ne postoje specijalisti kojima nismo išli redovnim putem i privatnim. Međutim, nitko ne nudi rješenje, vrtimo se u krug, ne vidimo nigdje nadu jer nam je nitko ne daje. Osim jednog terapeuta kojemu dugujemo pola života, koji je detektirao uzrok i krenuo od njega....manjak pokreta u otvaranju lijevog kuka. Krešimir Šoš... Pokazao si nam put, rekao nam što i kako trebamo raditi. Hvala je najmanja riječ na svijetu kada si ti i tvoj angažman u pitanju. Za nas si više od terapeuta. Bio si naš prijatelj, psiholog, motivator i onaj koji nam nije dao da gubimo nadu. Onaj koji ga je vratio u dvoranu i rukometu. Hvala ti! (i vidimo se uskoro)"

"Seminar je za mene bio jedno vrlo pozitivno iskustvo. Uz ugodan osjećaj koji je prevladavao tijekom cijelog seminara, posebice me se dojmio konkretan pozitivan učinak tako kratke intervencije: od toga da sam osjećao bolji balans što mi je uveliko pomoglo u sportu do tog da sam nakon radionice uspio odvoziti trosatnu dionicu autom bez ikakvih bolova u leđima što je bilo vrlo iznenađujuće. Feldenkrais principe, sa kojima sam se upoznao na seminaru, nastojim primjenjivati u svom treninga i tijekom svakodnevnog kretanja."

"Ono što mi se sviđa jest da nema mehaničkih i nesmislenih pokreta koji se u nedogled ponavljaju, iscrpljuju. Malo je zbunjujuće što nema jasnih uputa (kako savinuti dio tijela, pomaknuti se…), ali kad se pokret ponavlja, negdje unutra uključi se prekidač i sam pokret kao takav se ispravlja, produžuje. Jedan pokret vuče drugi, nije izoliran i na neki način tjera tijelo da samo traži nove pokrete. Mislim da za FM čovjek treba biti znatiželjan kako funkcionira pokret. Mnoge stvari radimo mehanički, naučili smo ih na dobar ili loš način, prilagodili sebi i svojim potrebama, pa dokle ide. Kad dođemo do zida onda se pokušavamo dosjetiti kako bi napravili neki pokret na lakši način. Nekad nam to ide od ruke, nekad malo šteka, a ništa lakše nije nego pokušati prizvati zaboravljena iskustva – kako smo počeli dizati glavu, okretati se, puzati, uspravljati, hodati..."

"O Feldenkrais metodi mogu reći i iz iskustva fizioterapeuta koji se bavi djecom sa motoričkim smetnjama u razvoju ali i kao sportaša, dugoprugaša. Feldenkrais je pristup problemu, ljudskom tijelu, načinima pokretanja ali ujedno i praktičan alat za njihovo rješenje. Kao fizioterapeut u radu koristim sekvence pojednih lekcija iz Feldenkraisa a kako je metoda blagotovorna i neinvazivna djeca pozitivno reagiraju i uče pokretanje na ugodan način, bez stresa ili plača. Nakon Bobath edukacije Feldenkrais je izvrsna nadogradnja. S druge strane prakticirajući Feldenkrais metodu na sebi imam osjećaj kako me čuva od ozljeda. Kao rekreativac prelazim oko 250 km mjesečno u trčanju i to uglavnom na asfaltu što je izuzetno stresno za lokomotorni sustav. Sudjelovao sam već četiri puta na Feldenkrais seminarima u Zagrebu (zadnji put ove godine u svibnju kod g. Šoša) i mogu reći kako sam iznimno zadovoljan te kako svaki put Feldenkrais otvori druge aspekte, kako pokretanja tako i razumijevanja vlastitog pokretanja."

Nakon napornog jučerašnjeg dana stigla sam na vrijeme na radionicu i nakon što je završila osjećala sam se odlično, relaksirano, a mišići su mi se napunili kao da sam odradila super trening. Danas sam na satu razrednika iskoristila priliku da svojim šestašima ispričam gdje sam sinoć bila i što sam naučila te sam rekla da ću im pokazati to na satu TZK-a. Dok su dečki u glavnom B dijelu sata igrali nogomet, cure i dečki koji ne igraju nogomet pažljivo su slušali upute i zainteresirano radili vježbe. Neki su se iznenadili kada su osvijestili neke pokrete. Nisu znali da kod trčanja koriste prednji dio stopala... 🙂

Krasan osjećaj lakoce kretanja nastao je nakon “razgovora- komunikacije” sa vlastitim tijelom. Osjetila sam energiju, trup se stabilizirao , a noge su s lakoćom premještale tijelo. Ruke su se također kretale lakoćom.Činilo mi se kao da su se vrijednosti sile teže smanjile.

Golf as a sport from my point of view requires attention to details during swing/performance. Such approach is directly related to movements control – body parts sequence order, fine tuning. These couples of sentences are my experience with The Method. 6 months ago we started to implement Feldenkrais for minimum of 2 practice per week in duration of one hour. For 5 months we worked only basic, only last month Golf specific exercises were implemented to training. Feldenkrais methods came dominantly effective and useful when concentration falls down and fatigue is taking over after 3 to 4 hours of play and/or on 4th day of tournament (one day is approx. 4,5 hours plus warm up 1 hour). In those moments I slowly learn that even I do not know what to do my body knows and I can trust it. There are numerous number of elements that need to be taken care of in golf swing (Picture no.1). For automatized movement it takes a lot of time. I have managed with help of Feldenkrais to differentiate body parts feel the difference in swing, error vs correct position and to improve my technique with reducing little bugs. Such ability gives me a feeling of belief and self-confidence. Feeling of chaos, mess, like you CAN NOT differ that pancake with Nutella is pancake and Nutella, and not some sweet taste of many.

Jeste li znali da ove poznate osobe koriste Feldenkrais metodu?

Ben Gurion – izraelski državnik
Julius Erving – NBA košarkaš
Madonna – pjevačica, glumica
Rick Acton – 5-time NE PGA Champion
John Kucera-canada skijanje
Chris Dudley – NBA Player, New York Knicks
Martina Navratilova – tenisačica
Peter Brook – kazališni redatelj
Yehudi Menuhin – violinist